Медиен обзор

Здравното министерство оряза субсидиите за държавните болници за дейностите, които то финансира в тях

Ведомството ще плаща по-малко за спешните пациенти, стентиране при инсулти, както и за хората в интензивните отделения. Това става ясно от новата Методика, по която ведомството ще плаща на лечебните заведения за 2018 г. Въпреки че правилата й важат от 1 януари, те бяха публикувани едва преди ден-два. Така харесва ли им или не болниците ще трябва да се съобразят с тях с три месеца назад. Масовото намаление засяга финансирането и на дейности и на медицински изделия в новата методика на здравното министерство. Ведомството е орязало парите за спешните пациенти в отделенията на болниците. Въпреки че то е вдигнало от 18 на 25 лева субсидията за преглед на човек, който не е хоспитализиран, сметката не излиза. Причината е, че ведомството е премахнало средствата за поддържането на екипите в тези отделения. През миналата година то даваше пари за заплатите в тях. Така например за лекар плащашe на месец по 1500 лв., а за сестра по 900 лв. По-малко на брой са и изследванията, които министерството ще плаща в спешните отделения.

Pin It

След планиран протест здравното министерство изтегля промените, свързани с ТЕЛК

Ден преди планиран национален протест на хората с увреждания, здравното министерство изтегля промените, свързани с медицинската експертиза и новата методика за определяне на трудоспособността. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг, цитиран от "Фокус". Той допълни, че решението е било взето по указание на премиера, след среща между финансовия министър Владислав Горанов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и вицепремиера Томислав Дончев. "Предлаганите промени бяха от медицинската гилдия и националните консултанти", посочи Кирил Ананиев. Той допълни, че целта на министерството не е да ощетява инвалидите, а точно обраното - да въведе справедливост, да няма субективизъм, да се завиши контролът и да се създадат условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса.

"Предлаганите промени нямат за цел да лишат хората с увреждания от права и да отнемат инвалидни пенсии. С този аргумент за протест се спекулира. Това не е било цел на концепцията ни", заяви и социалният министър Бисер Петков. Той апелира към хората с увреждания да предложат своето виждане как да бъде реформирана системата на медицинската експертиза. "Не се предвижда преосвидетелстване на хората с решения от ТЕЛК", каза още министърът на труда и социалната политика. "Социалната инвалидна пенсия е в размер на 140 лева, с добавка на чужда помощ, която е малко над 90 лева", обясни той. Заради планираните промени за утре беше планиран национален протест в столицата на 18 национално представителни организации на хора с увреждания, с подкрепата на КТ "Подкрепа". Причината са условията, които поставя наредбата.

Според недоволните промяната цели единствено "стремеж към механично намаляване степента на увреждането, след като на лекарите е ясно, че при тежки увреждания има комбинация от свързани заболявания".

Pin It

Лаборатории за 121 млн. лв. ще подпомагат бизнеса в медицината, чистите технологии и креативните индустрии

Чисти технологии, зелени технологии, иновации с медицински и козметични цели, решения за креативните и рекреативните индустрии - това са част от целите на пазарно ориентираните изследвания, които ще се правят в шест новоизградени центъра за компетентност. Проектите ще се осъществят с 121 млн. лева по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Договорите с бенефициентите - университети и научни организации, бяха сключени преди дни, а крайният срок за изграждане на центровете е декември 2023 г. Част от парите ще отидат за строително-монтажни работи и оборудване на лаборатории. Друга - за провеждане на изследвания, чиято основна цел е да се подпомогне бизнесът и да се увеличи конкурентоспособността на икономиката.

Медицина, зелени технологии, биоресурси

С общ бюджет над 47 млн. лева са още два проекта, които ще се изпълняват по компонент "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии". Водещ партньор по първия проект, който се нарича "Устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти", е Институтът по органична химия с Център по фитохимия към Българската академия на науките (БАН). Вторият се нарича "Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)" и ще се осъществява от Медицинския университет - Пловдив. Изграждането на центъра за компетентност на Института по органична химия на БАН ще струва 23.7 млн. лева. Целите са разработване на зелени технологии за създаване на иновативни фитопродукти за медицински, козметични и хранителни цели, стимулиране на земеделски производители от различни райони за култивиране на ЛАР като устойчив поминък, както и опазване на растителното биоразнообразие в страната чрез разработване на интелигентни и щадящи подходи и технологии за оползотворяването му. С 1.5 млн. лева ще бъдат изградени 14 лаборатории, които са част от научна инфраструктура за извършване на пазарно ориентирани изследвания, фокусирани към ефективно и устойчиво използване на националните биоресурси от лечебни и ароматни растения и оползотворяване на агробиоотпадъци и др. В центъра ПАРИМЕД, който ще бъде изграден с 23.4 млн. лева, ще се правят научни изследвания в областта на персонализираната медицина с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори. За целта с 1.5 млн. лева ще бъдат изградени няколко лаборатории.

Pin It

На 7-ми април министър Ананиев призова работещите в здравеопазването към търпение и съдействие

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска от работещите в здравеопазването съдействие за осъществяване на реформата в системата тази година и търпение, за да може качествено и трайно да се преструктурира тя. В поздравителен адрес по повод Световния ден на здравето, 7 април, той посочва, че проблемите в сектора са много и са наслагвани повече от десет години.  Кирил Ананиев казва, че тази година е много важна, за да може през следващата фокусът да е "върху качеството на услугата, а не върху цифрите срещу нея". Министърът посочва, че проблемите остават, защото голяма част от решенията не са били реализирани напълно. "Неведнъж ставахме пасивни наблюдатели или по-лошото – потърпевши от опитите за реформиране на системата, на прилагането на изолирани и спорни мерки за запушване на течовете в здравеопазването. Истината е, че всеки един от нас трябва да си върши добре и отговорно работата, за да има резултат", посочва Ананиев. Той изразява надеждата, е работещите в здравната система ще приемат подадена ръка от министерството, за да бъде сложен ред в и да се осигурят на хората достъп до качествени здравни услуги. "За мен е важно да знаете, че с екипът ми работим за това, да ви бъдат гарантирани адекватни условия на труд, на пациентите – да бъде осигурено достъпно и качествено здравеопазване, а разговорите за пари да излязат от дневния ред на пациентите и здравните професионалисти", казва още Кирил Ананиев.

Pin It

Отново бременни жени не могат да се възползват от полагащите им се по закон безплатни изследвания

Причината са налаганите лимити на направления на лекарите, които проследяват бременността им. Поради тази причина жените са принудени да отлагат изследванията си или да чакат месеца, в който медиците нямат да имат изчерпан лимит. За коментар на проблема потърсихме специалиста по медицинско право адв. Мария Шаркова. „На практика се получава колизия между изисквания на НЗОК, поместени в приложенията към рамковите договори по програма "Майчино здравеопазване" и изисквания на НЗОК за спазване на определените лимити“, заяви тя. „Тази колизия поставя бременните жени в неравностойно положение, защото те получават полагащите им се като здравноосигурени лица медицински услуги не според конкретните им нужди, а според наличните направления. Това в държава, която сочи майчиното здравеопазване за свой приоритет, в която неонаталната смъртност е на едно от най-високите нива в Европа и в която има толкова много преждевременни раждания, е недопустимо“, коментира Шаркова.

Pin It

Държавата не знае защо близо 400 хил. българи са без здравни осигуровки

Здравно неосигурените българи са общо 719 хиляди души. От тях най-голям е делът на неосигурените по причини, които държавата не е посочила. Те са 393 хил. души. Това се разбира от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Лало Кирилов. Общо 233 хил. души са безработните, които нямат право държавата да ги осигурява. Самоосигуряващите се лица, които не са си платили здравните вноски, са 57 хил., а онези, които са декларирали и не са внесли парите си за здраве, са 22 хиляди. Без осигуровки за медицинска помощ са общо и 10 хил. бежанци. Заради неплащане на здравни вноски всеки пълнолетен може да загуби правото на безплатна медицинска помощ. Това често се случва на завършващите средно образование, които кандидатстват в университет или си търсят работа. В този период те трябва сами да се осигурят, като в тази графа попадат около 6000 души. По думите на Горанов българите към края на 2017 г. са общо 8.387 млн. души. От тях обаче 1.475 млн. души живеят, учат или работят в чужбина и се осигуряват там. Здравноосигурените са 6.193 млн. души, като за 2.735 млн. от тях плаща държавата.

Pin It

Мъж осъди Фонда за лечение на деца заради отказана операция на сина му

Мъж осъди Фонда за лечение на деца, защото на сина му неправомерно била отказана операция във Виена. Лечението било отказано, защото интервенцията можела да бъде направена в България, съобщава Нова телевизия. Детето има детска церебрална парализа. Благодарение на рехабилитацията операция на крака му се наложила чак когато бил на 16 години. Тогава баща му потърсил фонда за помощ. След отказа семейството прави дарителска кампания и успява да събере пари за операцията. Бащата започва да води делата веднага след отказа на Фонда за лечение на деца. Докато те траят сина му навършил пълнолетие и не можел да разчита на помощ от фонда. От Фонда за лечение на деца уточниха, че причината за казуса не е отказът сам по себе си, а пропуски в документите. Справка в съда показва, че през последните две години от 30 дела само в 2 случая НЕ са отменени решенията на фонда.

Pin It

Проф. Марио Станкев запазва поста си, a д-р Иван Букарев става прокурист в Националната кардиологична болница

Д-р Иван Букарев е назначен като прокурист в Националната кардиологична болница. Това съобщиха за Zdrave.net от  Министерство на здравеопазването. От там допълниха, че настоящият директор на НКБ проф. Марио Станкев не е сменен. Следвайки политиката си по оздравяване на лечебните заведения - държавна собственост, Министерството на здравеопазването представи насоките за преструктуриране на Националната кардиологична болница. Реализирането на конкретните стъпки и срокове ще се наблюдава от специално назначен прокурист, който ще работи съвместно със Съвета на директорите на лечебното заведение, заявяват от ресорното ведомство. От там допълват, че такава практика здравното министерство вече има в лечебните заведения, които са държавна собственост в Пловдив и в Ловеч. Припомняме, в началото на февруари проф. Станкев алармира за сериозни проблеми, свързани с кадровото обезпечение и финансиране на детските структури в болницата. Впоследствие родители организираха протест в подкрепа на лечебното заведение. Малко по-късно обаче заместник-здравният министър Жени Начева коментира, че недоволството, което се изразява в лечебното заведение, е изненадващо и посочи, че според МЗ проблемът е основно в начина на управление и на преразпределение на ресурсите в лечебното заведение. От септември 2002 г. Букарев е заемал поста директор на Столичната здравноосигурителна каса, от април 2004 до май 2006 – директор на НЗОК. Той е оглавявал кабинета на министъра на здравеопазването. Букарев е завършил Медицинския университет в София. Има придобита специалност по „Изследване на операциите”, „Социална медицина и обществено здравеопазване” и „Здравен мениджмънт”. Специализирал е във Великобритания, Испания, Дания и Германия. Владее писмено и говоримо английски, френски и руски език.

Pin It

Бягането е едно от основните средства за развиване и усъвършенстване на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система

"Бягането е едно от основните средства за развиване и усъвършенстване на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система. Всички знаем за част сериозните проблеми, породени от липсата на достатъчно спорт – затлъстяването, гръбначните изкривявания и др. Бягането е най-естественото и най-лесно приложимо движение за децата и едно от възможните решения на проблемите с обездвижването", разказа по време на пресконференцията треньорът Магдалена Христова, която вече започна подготовката на ученици за състезанието. Според Бойко Благоев, Ръководител на отдел "Комуникации" в Представителството на Европейската комисия в България, застоялият начин на живот и липсата на физическа активност са реалност за голям процент от гражданите на Европейския съюз и особено за българите, които са в челни позиции на негативната класация. "Като Европейска столица на спорта за 2018 година София има водеща роля в усилията за насърчаване на активния начин на живот и сме щастливи, че инициативата "RUN4EU" ще бъде едно от събитията, които ще се опитат да привлекат повече млади хора към активния спорт. Целта ни е да привлечем колкото се може повече участници, за което разчитаме и на активната ангажираност на училищата и учителите, които могат да разпространят информация за инициативата, както и да насърчават физическата активност и след провеждането на състезанието", добави Благоев. С цел да стимулират активния начин на живот, организаторите на кампанията "RUN4EU" отправят предизвикателство към българските ученици, техните учители и родители и ги приканват да се включат в безплатното щафетно бягане за ученици и училищни отбори. /БГНЕС

"Бягането е едно от основните средства за развиване и усъвършенстване на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система. Всички знаем за част сериозните проблеми, породени от липсата на достатъчно спорт – затлъстяването, гръбначните изкривявания и др. Бягането е най-естественото и най-лесно приложимо движение за децата и едно от възможните решения на проблемите с обездвижването", разказа по време на пресконференцията треньорът Магдалена Христова, която вече започна подготовката на ученици за състезанието. Според Бойко Благоев, Ръководител на отдел "Комуникации" в Представителството на Европейската комисия в България, застоялият начин на живот и липсата на физическа активност са реалност за голям процент от гражданите на Европейския съюз и особено за българите, които са в челни позиции на негативната класация. "Като Европейска столица на спорта за 2018 година София има водеща роля в усилията за насърчаване на активния начин на живот и сме щастливи, че инициативата "RUN4EU" ще бъде едно от събитията, които ще се опитат да привлекат повече млади хора към активния спорт. Целта ни е да привлечем колкото се може повече участници, за което разчитаме и на активната ангажираност на училищата и учителите, които могат да разпространят информация за инициативата, както и да насърчават физическата активност и след провеждането на състезанието", добави Благоев. С цел да стимулират активния начин на живот, организаторите на кампанията "RUN4EU" отправят предизвикателство към българските ученици, техните учители и родители и ги приканват да се включат в безплатното щафетно бягане за ученици и училищни отбори. /БГНЕС

Прочети още на: http://bgnes.com/spa-i-bio/zdrave/
"Бягането е едно от основните средства за развиване и усъвършенстване на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система. Всички знаем за част сериозните проблеми, породени от липсата на достатъчно спорт – затлъстяването, гръбначните изкривявания и др. Бягането е най-естественото и най-лесно приложимо движение за децата и едно от възможните решения на проблемите с обездвижването", разказа по време на пресконференцията треньорът Магдалена Христова, която вече започна подготовката на ученици за състезанието. Според Бойко Благоев, Ръководител на отдел "Комуникации" в Представителството на Европейската комисия в България, застоялият начин на живот и липсата на физическа активност са реалност за голям процент от гражданите на Европейския съюз и особено за българите, които са в челни позиции на негативната класация. "Като Европейска столица на спорта за 2018 година София има водеща роля в усилията за насърчаване на активния начин на живот и сме щастливи, че инициативата "RUN4EU" ще бъде едно от събитията, които ще се опитат да привлекат повече млади хора към активния спорт. Целта ни е да привлечем колкото се може повече участници, за което разчитаме и на активната ангажираност на училищата и учителите, които могат да разпространят информация за инициативата, както и да насърчават физическата активност и след провеждането на състезанието", добави Благоев. С цел да стимулират активния начин на живот, организаторите на кампанията "RUN4EU" отправят предизвикателство към българските ученици, техните учители и родители и ги приканват да се включат в безплатното щафетно бягане за ученици и училищни отбори. /БГНЕС

Прочети още на: http://bgnes.com/spa-i-bio/zdrave/
Pin It

Въпреки пропагандата, 78% от българите не спортуват, а при децата и младежите се наблюдава повишено затлъстяване

По данни на "Евробарометър" в годините между 2006 и 2014 г. затлъстяването сред младежите се е повишило с две трети, достигайки до 20%. Това стана ясно днес на специалната пресконференция на "RUN4EU". Първото безплатно щафетно бягане за ученици и училищни отбори "RUN4EU" ще се проведе на 13 май в столицата в рамките на честванията на Деня на Европа. Инициативата е на Спортен клуб „Бегач“. Основната цел на "RUN4EU" е чрез бягане и активен начин на живот да се преодолеят част от проблемите, произтичащи от обездвижването и нездравословния начин на живот сред учениците. Участието е с отворена регистрация за ученици и училищни отбори и с възможност за избор от четири различни дисциплини: 4х5 км училищна отборна щафета, бягане на 5 км, на 10 км, както и предизвикателен полумаратон (21,1 км). И четирите състезания са безплатни, като е необходима единствено регистрация на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com/run4eu/.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки