Позиции

Доц. Иво Петров: Сегашното ръководство на МЗ се опитва да въведе по-голяма прагматичност в управлението

„Целият спор за мораториума върху лекарствата показва какви големи дефицити има в системата. Новите лекарства, както и новите технологии са необходими на здравеопазването. За съжаление през последните години, новите технологии не навлизат така, както би ни се искало, за разлика от лекарствата. Лекарствата обаче доста по-бързо навлизат и доста по-бързо получават реимбурсация, т.е. пълно покритие от страна на касата. Включително миналата година бяха включени в позитивния списък няколко много модерни молекули за артериална хипертония и за хиперхолестеролемия, бяха одобрени преди повечето европейски страни“. Това каза кардиологът доц. Иво Петров пред БНТ по повод мораториума върху нови лекарства и медицински дейности, наложен от НЗОК.

Pin It

Д-р Маджаров: Превръщаме се в държава, която предимно продава лекарства

Превръщаме се в държава, в която предимно продаваме лекарства. Това заяви пред Zdrave.net зам.-председателят на Българската болнична асоциация д-р Иван Маджаров, потърсен за коментар по темата с мораториума за плащане на нови лекарства, на който бе наложено вето от президента. „Лекарствата останаха последното нещо, което се заплаща от НЗОК, без да има някакви ограничения. Според мен, след като ресурсът е ограничен в първична помощ, специализирана помощ с направленията и след това – в болнична помощ, крайно време е ресурсът, който се отделя за лекарства, също да бъде ограничен“, коментира д-р Маджаров. „Но не може свободно и безконтролно да се изписват лекарства и бюджетът да нарастват толкова, че едва ли не в следващите години ще достигне 50% от общия разход, защото сега сме почти на 50% – трийсет и няколко директно за лекарства и още около 15-ина през болнична помощ, защото в болнична помощ също лекуваме, а част от парите отиват отново във фармаиндустрията и се превръщаме в държава, в която предимно продаваме лекарства. А такава държава не може да инвестира в собствени лекари, не може да инвестира в медицинските си сестри, в инфраструктурата на здравеопазването си“, допълни той. „Не можем да задържим лекари, ако предимно продаваме лекарства, защото в последните 9 години от публичния ресурс нямаме повишение на цените на нито една клинична пътека и самият оборот на дейности не може да покрие необходимостта от повишаване на заплатите. Повишава се постоянно минималната работна заплата, разходите изобщо в здравеопазването във всичките му нива се повишават, а в същото време цените стоят едни и същи, непроменени. Така че аз смятам, че е крайно време да бъде стриктно посочено какъв дял от публичния ресурс ще бъде за лекарства, какъв – за болнична помощ, извънболнична помощ и да не могат да се прехвърлят средства от едно перо в друго“, каза още зам.-председателят на ББА.

Pin It

Калоян Стайков: Мораториумите в здравеопазването не свиват разходи и не решават проблеми

Казват, че насилието е последното убежище на некомпетентния. Тази фраза изглежда като много точна аналогия на наложения мораториум върху финансирането на нови лекарства и нови медицински дейности от НЗОК през 2018 г. Причината за ограниченията е неспособността на управляващите да ограничат стръмното увеличение на здравноосигурителните разходи през последните години. Въпреки че предходното правителство разполагаше с около две години, а настоящото с близо цяла година, ако не да се справи, то поне да положи първите стъпки за разрешаване на проблема, напредък не се наблюдава. Вместо това се прибягва до крайни мерки, които противоречат на логиката, нормативната уредба и не дават резултат, защото винаги се намира възможност за заобикаляне на ограничението. През 2015 г. за първи път влиза в сила забрана за сключване на нови договори на НЗОК за извършване на нови медицински дейности. Година по-късно, в допълнение на бюджетните лимити за болниците се въвеждат и лимити за дейностите, които могат да извършват, а междувременно текат редица технически ограничения, взимани с решения на надзорния съвет на НЗОК.

Pin It

Д-р Ангел Кунчев: Ваксините срещу грип са пред изчерпване

Ваксините срещу грип са пред изчерпване, стана ясно от интервю на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ. Малки количества се намират в големите аптечни вериги. „Ако има нещо радостно в тази ситуация е, че се повиши броят на хората, които търсят защита посредством имунизация. Посланието е стигнало до тях“, коментира той.  Д-р Кунчев обясни, че процесът на снабдяването с ваксини е дълъг и уточни, че ако те се поръчат сега, ще са налични след година и половина. „Много се надявам, че производителите, имайки опита от тази година, за следващата ще внесат малко повече количества“, заяви той. По думите на д-р Кунчев „глад“ за ваксини има в целия свят.

Pin It

Д-р Георги Бакоев, председател на РЛК - Стара Загора: Лекарствата „изяждат“ 35% от бюджета на касата, там е разковничето

Лекарствата „изяждат“ между 33-35% от бюджета на касата, там е „заровено кучето“, там е разковничето и трудният момент. Това заяви пред радио Стара Загора д-р Георги Бакоев, председател на районната лекарска колегия в Стара Загора. Той коментира и пренасочването на 27 млн. лв. от резерва на касата за 2018 г. към доболничната помощ. „За системата е добра новина, но за нас е недостатъчна новина. Самите управляващи косвено признават, че парите в доболничната помощ са недостатъчни“, отбеляза д-р Бакоев, който е и председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в региона. В тази връзка той припомни докладите на Световната банка, в които се посочва, че трябва да се заделят повече средства за извънболнична помощ – средно между 24-25% от общия бюджет за здраве, докато у нас той е едва 12-13%. Според него, в здравеопазването се води политика на статуквото. „Това е крайно недостатъчно, по този начин не се правят политики и реформи в здравеопазването“, посочи д-р Бакоев. Той припомни още, че от години цените на клиничните пътеки не са променяни, а в същото време минималната работна заплата се увеличава. Най-тежко по думите му е състоянието на общинските болници. Заради всички тези проблеми, особено в сферата на доболничната помощ, д-р Бакоев беше категоричен, че няма как младите кадри да се мотивират.

Pin It

Адвокат Мария Петрова: Най-сбърканото в нашата система е наличието само на един осигурител в лицето на касата

„За мен най-сбърканото в нашата здравноосигурителна система е наличието само на един осигурител в лицето на здравноосигурителната каса и невъзможността да имаме допълнително здравно осигуряване. Този модел трябва да бъде разчупен“. Това заяви пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Адвокат Петрова коментира и изказванията на здравния министър Кирил Ананиев по време на петъчния контрол. „За първи път толкова открито чуваме, че този модел е изчерпан, тоест имаме едно признание от държавата, че този функциониращ модел не е най-доброто за обществото“, заяви тя. Тя отбеляза, че в България има траен процент на хора, които не са здравноосигурени и се опитват да използват системата по обходни канали, най-вече спешната помощ, която е в колапс. В  тази връзка Петрова посочи, че държавата има механизми да събере вноските от лицата, които отказват трайно да се осигуряват, но няма интерес да го направи. „Именно хората, които не си плащат здравните осигуровки, не се оплакват от лошо здравеопазване, защото за човек, който нищо не е дал, те успяват да получат достатъчно. Липсата на ефективен контрол и политика от страна на държавата показва, че ние сме в едно висящо състояние, което е угодно на политическите партии“, заяви още тя, като допълни, че до момента не са предприети кардинални мерки за събиране на здравните вноски.

Pin It

Д-р Венцислав Грозев: Крайно време е да заговорим сериозно за остойностяването на труда

Рационалното финансиране на здравната система трябва да започне с остойностяване труда на работещите в здравната система. Това подчерта в Добрич председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, цитиран от БНР. Огромна е липсата на кадри, особено в специалности като акушеро-гинекология, патоанатомия и анестезиология, каза д-р Грозев. От БЛС за пореден път настояват за увеличаване на цените на клинични пътеки, които не са променяни от повече от 10 години. „Ние ще държим да се засили ситуацията с профилактиката, диспансеризацията, детското и майчино здравеопазване“, посочи председателят на БЛС. По думите му, на година се подписват около 450 свидетелства за напускане на страната на работещи в здравния сектор и тази тенденция няма да се промени само с подобряването на условията и апаратурите в болниците. „Един от основните мотивационни механизми, наречен „финансова мотивация“, отсъства. Крайно време е да заговорим изключително сериозно във връзка с остойностяването. Там е големият проблем“, посочи д-р Грозев.

Pin It

Доц. Жана Казанджиева: Благодарение на традиции в лекарските фамилии има все още лекари в България

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска” беше един от главните специалисти, които преглеждаха и тестуват безплатно за кожни алергии в рамките на IХ-та Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания,  която се проведе от 20 до 23 ноември. Тази година тя беше насочена към контактния дерматит и към алергии, възникващи в работната среда. Едни от най-често засегнатите професионални групи са фризьори, козметици, автомонтьори, строители, манкюристи, шивачи и кроячи (поради контакта с текстилни бои). В риск са работещите с химикали, селскостопански работници, хигиенисти и много други. Алергологичното тестуване е единственият доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите. Пред Zdrave.net доц. Казанджиева сподели защо е избрала дерматологията и как се справя с несгодите в професията.

 

- Доц. Казанджиева, каква е причината да изберете медицината за свой професионален път?

 

- Това е фамилна професия. Майка ми и баща ми са лекари, синът ми е лекар, съпругът ми. Това са неща, които почти се наследяват и слава Богу, че е така, защото България е на път да остане почти без лекари. Хората, които са от лекарски семейства са някак си по-закърмени с всички неприятности, които носи професията и са малко по-всеотдайни. Мисля, че благодарение на дългите традиции в лекарските фамилии има все още лекари тук. Винаги се шегувам, че като семейство можем да направим цяла клиника. Наистина положението е трудно обаче и почти всички мои братовчеди и племенници са в Америка или в Германия. Т.е. масово младите напускат заради несравнимо по-добрите условия в чужбина.

Pin It

Кирил Ананиев: Ще предложа програма за оздравяване на болниците

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще предложи програма за преструктуриране и оздравяване на държавните болници в тежко състояние. Това ще стане на базата на детайлен финансов анализ на състоянието на лечебните заведения с над 50 % държавно участие и на техния мениджмънт, стана ясно от отговор на министъра по време на днешния парламентарен контрол. Ананиев каза, че ще предложи програма с мерки за преструктуриране на болниците, които имат нужда от това.  Министърът каза това в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.

Pin It

Д-р Николай Янев: Трябва да спрем да финансираме с милиарди чуждите здравни системи

„Целта ни трябва да бъде не само привличане на чужди пациенти, но и преустановяване на изтичането на огромния поток от български средства за лечение в чужбина. Още не сме започнали дори да дискутираме таза важна тема – как ние като общество финансираме с милиарди чужди здравеопазвания“. Това каза специалистът по лицево-челюстна хирургия д-р Николай Янев в презентацията си по време на Първата конференция за медицински и здравен туризъм, която се състоя днес. „Върхът на дейността на лицево-челюстната хирургия е борбата за живота и здравето на пациентите, болни от онкологични заболявания в областта на лицето и шията. Понякога дори една рана в устата може да означава драстична промяна в живота на пациента“, каза д-р Янев, който тази година беше избран за Лекар на 2017 г. от БЛС за реализирането на първата операция в Югоизточна Европа на челюстта с хемифация томия. За осъществаването на тази операция бяха съчетани върховни технологии от различни европейски държави и бе приложен интердисциплинарен подход.

Д-р Янев работи едновременно в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия - София и Royal Derby Hospital, Великобритания. „Това, което аз правя както за българските, така и за английските си пациенти, е да трансплантирам тъкани, за да мога да възстановя тези дефекти по най-добрия възможен начин“, каза той. Всичко това се случва в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия в София, но преди това е трябвало да мине през Европа. „Във Великобритания се запознах с един нов свят в областта на медицината. В една английска болница има 14 вида медицински сестри, дори за лекар, идващ от България, е трудно да се ориентира кой какво прави, но всичко е много ясно организирано. Правилата са писмени и са публични. Няма разлика между пациентите. Дори аз, ако се разболея, трябва да се наредя на опашката на чакащите пациенти по същия начин, по който се нареждат всички останали. Английската здравна система – NHS, има за тази година бюджет от 123,8 млрд. паунда. Българският бюджет за здравеопазване е близо 4 млрд. лева, който се равнява на по-малко от 2 млрд. паунда. Т.е. за една разлика в населението от около 7 пъти, имаме над 60 пъти разлика в бюджета за здравеопазване“, каза д-р Янев.

Той направи сравнение между двете болници, в които работи. „Royal Derby Hospital изглежда добре не само отвън, но и отвътре – за всички пациенти. Разполага с най-съвременна техника. В България – в сградата на Стоматологичния факултет, в който се помещава СБАЛ по лицево-челюстна хирургия, не е правен ремонт от 70-те години. Медицинските сестри трябва да остават да спят на болничните легла след 10-часова операция, тъй като нямаме пари за такси, а сутринта ги чака ново дежурство, а плочките падат от тавана. В същото време ние постигаме същите резултати за пациентите си, каквито и във Великобритания“, подчерта д-р Янев. По думите му единственото, което могат да направят лекарите, е да се обединят и да покажат на хората, които взимат решенията в здравеопазването, реалните проблеми. „Съвременната медицина в България би могла да бъде единствено успешната медицина и така естествено ще достигнем печелившия медицински туризъм“, завърши д-р Янев.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки