Позиции

проф. Тодор Кантарджиев: Всеки пети изкарал грип, развива пневмония

„Грипът не е отминал. В момента боледуват над 120 000 души, от тях поне 10-15 000, на които е засегната нервната система и състоянието им е много тежко. Има най-малко 100 000, които са с тежка дихателна недостатъчност и грипна пневмония. Грипът е сериозно заболяване. Може би до три-четири седмици ще отшуми, но в момента имаме толкова случаи, колкото и преди 10 дена в страната.“ Това каза пред Нова телевизия директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. „В страната сега всички боледуват от грип тип Б. Той няма да повтори, но човек може да прекара и грип от тип А или друга вирусна инфекция. Трябва да се знае – след всяка грипна инфекция имунитетът е много занижен. Особено при децата. След преболедуване един месец трябва да се внимава много“, допълни той.

Pin It

Проф. Плочев: Ще избутаме още една-две години и всичко ще се срине! Медицината не е стока, медицината е ценност

Имаме сили още да бутаме, но ще избутаме още една-две години и след това всичко ще се срине. Просто не може да продължава така. Това заяви в интервю за btv управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. Основната причина за тази прогноза според него  е, че средствата в системата няма да стигнат. Същевременно, според управителя на НЗОК е малко вероятно  бюджетът на фонда да се актуализира. „Защото преразглеждане бюджета на касата знаете ли какво значи? Да вземеш от образование, да вземеш от армия, да вземеш от екология и да дадеш на здравето, защото здравеопазването си е гледало хубаво работата“, заяви той. Проф. Плочев беше категоричен, че системата е зле конструирана и генерира хроничен недоимък.

Pin It

Д-р Дариткова: Очаквам общинските болници да обяснят защо са им нужни 30 млн. лв.

„Аз очаквам общинските болници да обяснят за какво точно са им необходими тези 30 милиона лева и какво очакват да се случи с тях”. Това заяви председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова при откриването на Център за пациента в Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО). Тя коментира напрежението сред общинските лечебните заведения, като припомни, че техни представители ще бъдат изслушани по време на утрешното заседание на здравната комисия, след което ще се прецени дали има нужда от законодателна промяна. Според нея това, от което те първо се нуждаят, е промяна на медицинските стандарти, както и на някои от параметрите в НРД „Това, което мен най-много ме притеснява, е тежкият кадрови дефицит“, подчерта още д-р Дариткова, като изтъкна, че тази тема трябва да се приоритизира както по отношение на лекарите, така и на средния медицински персонал. Запитана за исканите от общинските болници 30 млн. целева субсидия, д-р Дариткова обясни, че тази година определените средства по линия на бюджета на МЗ и специалната методика за субсидирането им са в размер на 28 милиона лева. „ В рамките на допълнителните им искания за нас не е ясно за какво точно ги искат тези средства. Общинските болници са собственост на съответните общини. Не може държавата да финансира капиталови разходи или неразплатени задължения, няма такъв законов механизъм“, заяви тя, посочвайки, че очаква от тях да обясняват защо настояват за допълните 30 млн. лв.

Pin It

Д-р Велина Докторова за клиничните проучвания в България и фалшивите новини в медицината

За младите български лекари има едно широко общо впечатление - че ги няма тук, а са някъде в чужбина. Това е вярно за около половината от завършващите випуска по медицина всяка година, но останалите остават и поемат грижата за българските пациенти. Достъпни ли са за тях откритията и напредъка в медицината, участват ли в развитието на здравните технологии, липсва ли им нещо, за да се развиват... Тези и още въпроси зададохме на един млад лекар от Пловдив - д-р Велина Докторова.

Д-р Докторова е докторант в Клиниката по кардиология в най-голямата болница в страната - УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, след като през 2014 г. е завършила с отличие Медицинския университет-Пловдив. Сравнително кратко време след дипломирането си започнала специализацията си по кардиология в Отделението по инвазивна кардиология към болницата. Решението точно за тази специалност взела в края на четвърти курс, когато се сблъскала отблизо с тази дисциплина и я припознала като най-перспективното направление за своето научно развитие.

Д-р Докторова, в каква посока се движи кардиологията и какви цели са си поставили учените на фона на растящия брой на пациенти с болести на сърдечно-съдовата система?

 

- Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Тази тенденция ще се задържи и в бъдеще, поради няколко демографски фактора като увеличаващата се продължителност на живота и застаряването на населението. Честотата на сърдечно-съдовите инциденти показва спад в голяма част от Европа, с изключение на Централната и Източната част, а България е първенец в негативната статистика. Популационният растеж и промяната на епидемиологията на сърдечно-съдовите заболявания са глобална заплаха за общественото здраве, но също и възможност за развитие на иновативни терапевтични стратегии.

Голям напредък в областта на кардиологията през последните няколко години бе утвърждаването и разширяването на индикациите за приложение на новите орални антикоагуланти като профилактика на тромбоемболични усложнения при пациенти с аритмии. Наблюдаваме сериозно развитие в осмислянето на редица заболявания, нови схващания за поведение при артериална хипертония и дислипидемия.

Освен значимия фармакологичен напредък е важно да отбележим и технологичните иновации, сред които водеща е ролята на компютърната томография като метод за диагностициране на исхемична болест, както и еволюцията в лечението на аортната стеноза с TAVI протезиране.

Pin It

Aндрей Марков: Зад надлимитната дейност има излекувани пациенти, не може да не се приема

Съвсем очаквано решение, всички в държавата бяха наясно, че това ще се случи, просто беше необходимо време, за  да бъде облечено в решение. Това мнение изрази пред Zdrave.net председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков по повод решението на ВАС, с което се отменят лимитите на болниците за 2015 г. Той предположи, че и следващите решения по въпроса ще са в същата посока. „Това е извършена дейност, това са излекувани пациенти, не е възможно да не се приеме“, категоричен бе Марков в коментар за налаганите лимити на лечебните заведения. „Ситуацията с болниците е резултат именно на това незаплащане. И сега – дайте ще дадем 30 млн. на общинските болници, утре ще дадем 100 млн. на областните, друг ден - на други. Пожарникарска работа, която не е в интерес на обществото. Трябва да има система, която определя средствата, които са необходими за тази дейност, а не да се случват подобни решения“, допълни той.

Pin It

Д-р Албена Атанасова: Децата са много благодарни пациенти

Д-р Албена Атанасова завършва медицина в Медицински Университет гр. София  през 2012г. като получава награда „Студент на годината-2012” в сферата на здравеопазването и специален приз на болница Токуда, гр.София. Първа награда на Европейски студентски научен форум – YES Meeting- гр. Порто, Португалия. Започва работа в клиниката по Детска анестезиология в „Пирогов“ от 2013 г. до момента. Специализант по анестезиология и интензивно лечение от юли 2013 г. Чрез европейски грант премина специализирано обучение в Швейцария в сферата на регионалната анестезия. Член на Българско дружество по анестезиология и интензивно лечение (БДАИЛ), Българска асоциация за изследване и лечение на болката (БАИЛБ), Европейска асоциация по регионална анестезия (ESRA), Европейска асоциация по анестезиология (ESA), Национално сдружение по здравна политика и мениджмънт ( НСЗПМ). Работи като лекар в гр. Банско , съвместно с Планинска спасителна служба при БЧК от 2014 г. до момента.

 

- Д-р Атанасова, защо избрахте медицината за свое призвание?

 

- Родителите ми са лекари и от съвсем малка ме запалиха по тази професия. Баща ми е неврохирург, а майка ми е педиатър. Бях възпитана в духа на любов и уважение към труда на лекаря.

Pin It

Д-р Грозев: Увеличаване на цените на клиничните пътеки е условието за подписване на НРД, цените им не са променяни 11 години

Д-р Грозев, преди дни Сдружението на общинските болници в България обяви, че членовете му ще излязат на символичен протест. Подкрепя ли Българският лекарски съюз протеста и исканията на общинските лечебни заведения?

 

В момента върви гласуването, по-голямата част от Управителния съвет одобрява позицията на общинските болници поради простата причина, че общинските болници действително са поставени в изключително тежко финансов положение. С наличието на неизплатена и надлимитна дейност то става още по-затруднено. От друга страна решението за увеличаване на минималната работна заплата на 510 лв., в което по принцип няма нищо лошо и е добре като политика, е допълнително натоварване на лечебните заведения за болнична помощ, особено тези с общинска собственост – при тях разходите за фонд „Работна заплата“ достигат между 90 и 93%, което означава, че ако те разплатят задълженията си към работещите, тези дружества ще се декапитализират. Те нямат възможност за изплащане на задълженията си спрямо контрагентите – лекарствоснабдяване, електроснабдяване, водоснабдяване и т.н. Това означава, че ако кредиторите предявят своите претенции към лечебните заведения за болнична помощ на общинско ниво, ще блокират банковите им сметки и болниците на практика ще фалират. От своя страна това ще доведе до изключително деликатния въпрос с възможността за достъп на населението до медицинска помощ.

Pin It

Доц. Атанас Мангъров: Внимавайте - коктейл от вируси ни атакува

В момента се върти коктейл от вируси. Все още има единични случаи на новия грип. Очаква се неговият пик да бъде след празниците. Миналата година грипната епидемия подрани и започна по Коледните празници. Тази година не се очаква такава изненада. "Обикновено епидемията настъпва в края на декември, началото на януари. У нас все още има само единични случаи”, обясни за зрителите на Нова телевизия доц. Атанас Мангъров, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести към Медицинския университет в София. Първият грипен щам за сезона беше регистриран при 14-годишен пациент на 5 декември. "Грипните вируси всяка година са различни и правим всичко възможно да се подготвим за тях. Невинаги обаче успяваме”, допълни Мангъров. По думите все още не се знае кой ще бъде щамът, който ще се вихри тази зима. Много често дори започва един, а след това се добавя втори от друг тип. "В момента се върти един коктейл от вируси. Особеното при грипа тази година е, че щамът е нов. Значителна част от хората няма да имат антитела срещу него и съответно ще се разболеят”, поясни още доц. Мангъров. По данни на Световната здравна организация тази зима ще ни атакува новия за Европа щам "Мичиган". Симптомите на грипа, както е добре известно са главоболие, висока температура, хрема, обща отпадналост, мускулни болки. При начални симптоми на остри респираторни заболявания пациентът трябва да се обръща към личния си лекар за консултация и лечение.

Pin It

Д-р Даниела Дариткова: Трябва да преминем от плащане за молекули към плащане за терапевтичен резултат

Ще се мисли за държавен фонд за лекарствата за редки болести, стана ясно от думите на председателката на здравната комисия.

- Д-р Дариткова, какъв е вашият коментар на наложено от президента Румен Радев вето върху Закона за бюджета на НЗОК?

 

- Моето мнение е, че президентът беше подведен, в тази посока говореха и експерти от партията, която издигна кандидатурата му. Всъщност параметрите на бюджета са балансирани така, че да са в интерес на здравноосигурените български граждани. Търсенето на решение за постигане на еднакъв достъп на пациентите и до медицински дейности, и до терапия, доведе до това непопулярно решение. То е временно, но е необходимо, за да може през периода, в който действа, да се въведат други механизми, които да контролират разходите за медикаменти. Факт е, че има такива механизми за регулация на разходите в болниците чрез въведените прогнозни бюджети, за разходите в извънболничната помощ – чрез регулативните стандарти. Разходите за лекарствена терапия през последните години обаче наистина имат превес над останалите здравноосигурителни плащания. В този смисъл трябва да се анализира цялата нормативна уредба, да се въведе всичко, което е предвидено в закона – фармакотерапевтични ръководства, информационна система, която да наблюдава разходите по отделните заболявания, регистри на заболяванията, и всичко това да позволи да се следи от една страна употребата на медикаментите, а от друга страна – ефектът. Много е важно да преминем от плащане за определени продукти и молекули към плащане за терапевтичен резултат.

Pin It

Проф. Асен Балтов: Протестите в „Пирогов” приключиха

Протестите в „Пирогов“, които продължиха близо седмица, са приключили вчера. Това заяви директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов пред bTV. „След като се върнах от отпуската си, двама представители на протестиращите – доц. Сопотенски и д-р Филибев ме помолиха да ги приема и проведохме 10-минутен разговор“, каза той. По думите на проф. Балтов освободени от работа са колеги, вече навършили пенсионна възраст. „Това са около 100 човека за целия деветмесечен период. Същевременно са съкратени 300 „кухи“ щатни бройки, заради които се даваше извънреден труд много повече, отколкото е позволено на всяка клиника. От медицинския персонал уволнени или освободени реално има не повече от 15 човека. Тези, които са решили да напуснат сами „Пирогов“, аз не мога да ги спра. Това е тяхно лично желание“, поясни той.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки