Позиции

Проф. д-р Мартин Шилингер, кардиолог: Водеща причина за смъртността в западната цивилизация е сърдечният удар! Най-важното - не пушете!

Проф. д-р Мартин Шилингер е специалист по вътрешна медицина, кардиология и ангиология във Wiener Privatklinik, Виена, Австрия. Той е автор и съавтор на над 200 научни доклада, включително и на многобройни статии в известни международни списания. През 2010 година проф. Шилингер става един от 50-те най-известни специалисти в своята област. Медицинската и научна специализация на проф. д-р Мартин Шилингер е диагностицирането и лечението на нарушения в кръвообращението идващи от сърце, мозък или крайници, както и свързаните рисковите фактори (хипертония, диабет, кръвни липиди), с фокус върху минимално инвазивното лечение на тези заболявания. Ето какво споделя той.

- Сърдечно-съдовите заболявания причиняват най-много смъртни случаи в световен мащаб. Кои са най-често срещаните сърдечно-съдови заболявания и колко са сериозни те?

- Водеща причина за смъртността в западната цивилизация е сърдечният удар. Сърдечният удар се дължи на атеросклероза - заболяване, което води до запушване на артериите. Поради тези запушвания в артериите се нарушава подаването на окислена кръв от органа. Ниското кръвоснабдяване на сърцето води до инфаркт. Запушването на артериите може да се появи не само в сърцето, но и във всички части на тялото. Запушването на каротидната артерия например - артерията, която дава кръв на мозъка - води до инсулт / цереброваскуларен инцидент, което е една от най-честите причини за смърт. Атеросклерозата може да засегне главната артерия на корема, така наречената "аорта". Това заболяване може да доведе до уголемяване на артерията - аневризма. Аневризмата може да се разруши и може да доведе до фатален изход (12-та най-често срещана причина за смърт). Освен това, атеросклерозата може да засегне артериите на краката. Запушвания в тези артерии причиняват освобождаване, наречено "интермитентна клаудикация", което причинява силна болка в краката при ходене. По-късно в хода на заболяването, пълното запушване на артериите на краката може да причини тежка загуба на тъкан и дори необходимост от ампутация на крайника.

Pin It

Д-р Дечо Дечев: Касата се източва от организирана престъпна група

“Касата има нужда от коренна промяна в областта на контрола. И ние като общество трябва да разберем, че благодарение на поведението ни в тези години срещу нас стои една организирана група, чиято цел е да източва Касата”. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев пред bTV. Според него въпросната престъпна група включва някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици в България. „Начинът на работа не е чужд и по света, но за разлика от там, където се водят ефективни действия – искам само да ви кажа, че във всички страни около нас има действия срещу тази организирана група с присъди за компании – и в Румъния, и в Сърбия, и в Гърция. Преди няколко дни имаше дело срещу главния онколог в САЩ, обвинен за 3,5 млн., за това, че трябва да дава привилегии на една фирма, която, между другото, е най-големият продавач у нас. Така че това е разликата между тях и нас, че държавата отсъства в контрола срещу тези порочни практики. И най-голямата трагедия е, че тези порочни практики отидоха и взеха такива размери, че вече вместо да помагат на пациента, те му вредят, само и само компанията да продава един или друг препарат”.

Pin It

Д-р Марияна Симеонова, бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация: трябва да се знае, че никой няма повече права от пациента

Искам да продължа да се развивам като лекар. Работата в администрацията трябва да се промени. Просто искам промяна. Администрацията е важна, но трябва да се работи отговорно. Когато става въпрос за пациента, трябва да се знае, че никой няма повече права от пациента. Това обяви д-р Марияна Симеонова, бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация, на специална пресконференция. От здравното министерство обявиха вчера, че тя е подала оставка от поста.

Д-р Симеонова разкри на тази пресконференция с какви трудности се е сблъскала в работата: потресаващи факти от времето, в което е поела Агенцията.

"Освен донорството, което развива Агенцията, има и много други функции, които се изпълняват. Имаме и законодателна инициатива, имаме и контролни функции, обучителни функции - лекари и експерти, водене на регистри, международна дейност. Когато постъпих през 2013 нямаше юрист, нямаше IT специалист, нямаше ПР, както и имаше половин длъжности. Такива вече няма. Информационната база трябва да се пази 30 години. Вече можем", обяви д-р Симеонова.

"Като човек, който изкара над 5 години в държавната администрация, искам да благодаря на хората преди мен. И на тях им е било трудно, но е важно да не се поддаваме на влияние. Когато поех Агенцията нямаше копия на външен диск за информацията, която имам в Агенцията. В Началото само пет експерта можеше да работят в мрежата, а това означава, че другите чакат. Това не бе нормално. Компютрите нямаха нужните лицензи. Сега има мрежа, компютрите са модерни. Създадохме електронни регистри и услуги. Над 100 болници вече могат да подават информацията си електронно. Информацията няма да е в свободен текст, а под нужната форма, за да може да се анализира", добави тя.

"Обученията са много важна част от работата на хората в Агенцията. Смея да твърдя, че в Агенцията работят експерти, които може да се използват много по-добре като капацитет, а не да губят време в чисто административни задачи. Това също се промени. Електронното управление ще позволи на експертите да обръщат много повече внимание на пациентите, след като се освободят от административната от работа", каза още Симеонова.

"Броят на трансплантациите е пряко зависим от донорите. Проблемът не е в хората, които не даряват. Има 7-8% увеличение на донорите от 2014-а. Благодарност към колегите от всички болници в страната, защото те са в основата на това донорството да го има", каза още Симеонова.

 

Pin It

Д-р Иван Маджаров: Не е редно здравните вноски да бъдат ползвани за осигуряване на защита при бедствия

Столичната лекарска колегия вчера предложи да бъдат определени лечебни заведения с непрекъснат режим на работа и звена за интензивно лечение с различни профили, както и да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникване на инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София- област. От колегията предложиха още да се подобрят комуникациите на  структурите в държавата при тежки инциденти, като се определят специални, конкретно фиксирани спешни центрове, които да поемат пострадалите при тези тежки инциденти, както и на спешните случаи в София по принцип. Според тях тези центрове за София и София-област трябва да бъдат УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, ВМА, УМБАЛ „Св. Анна” и УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” – лечебните заведения, които поеха пострадалите след катастрофата край Своге. От Столичната колегия предложиха също така да се осигури безлимитна дейност на конкретните медицински заведения, както и да се наложи строго регаламентиран ред за комуникация и координация между ЦСМП и посочените лечебни заведения с цел максимално обезпечаване и навременност на транспортната дейност за спешна помощ.

Pin It

Д-р Даниела Дариткова: Още следващата седмица очаквам да се приемат законовите промени, които регламентират паралелната търговия с лекарства

Не са нужни законови промени по отношение на помощта при бедствия, осигурявана от лечебните завения, тъй като това е ангажимент на министъра на здравеопазването и решението е негово. Така председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова коментира пред Zdrave.net предложението на Столичната лекарска колегия на БЛС държавата да осигури отделни средства, с които да финансира мрежа от болнични заведения, които ще поемат отговорността да реагират в тази ситуация. „В Закона за лечебните заведения има изричен текст, който вменява на всички лечебни заведения ангажимент в мероприятия, според тяхната компетентност, при бедствия и аварии. Финансирането пак там изрично е написано, че е за сметка на държавния бюджет. Т.е. такъв законов текст съществува. А по отношение на финансирането на спешността, отново МЗ финансира спешните отделения по методика. Това отново е законово регламентирано. По-скоро идеята е да се навигират пациентите в лечебни заведения по компетентност в такива спешни ситуации, но това е ангажимент на министъра на здравеопазването и решението е негово“, каза д-р Дариткова.

Pin It

Проф. Иво Петров: Инсулт поваля близо 10 000 българи всяка година

„Инсулт поваля близо 10 000 българи всяка година. Тревожните данни обяви пред „Телеграф” проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология”, пише днес изданието. Статистиката показва, че смъртността от мозъчен удар у нас е по-висока от тази при инфарктите. Причината не е в липсата на качествено лечение, а в слабата организация по транспортирането на пациентите, което губи ценно време за техния живот и неприлагане на модерните инвазивни методики. „25% от инсултите загиват в рамките на 3-4 часа, ако до тогава пациентът не получи помощ, нещата или са фатални, или са свързани с много тежка инвалидизация”, предупреди кардиологът”, четем във вестника. „В България се регистрират между 12 000 и 13 000 инсулта на година. Вероятно 15-20% от тях са други неврологични състояния, които се регистрират като такива. „Дори да махнем тези случаи инсултите пак ще са не по-малко от 10 000”, призна проф. Иво Петров. Според нето това не е невероятно, защото българското население е едно от най-бързо застаряващите, което води до по-голямо разпространение на сърдечно съдовите заболявания”, допълва публикацията. И още: „Не можем да очакваме, че инсултите ще започнат да намаляват, защото младите напускат България и тези, които остават са на по-висока средна възраст. Здравната система може да очаква между 10 000 и 12 000 инсулта на година и трябва да бъде готова да ги поеме”, предупреди той”.

Pin It

Д-р Иван Мартинов: Удовлетворението от спасените животи е много по-голямо от славата на рокзвезда

Д-р Иван Мартинов е завършил Медицински университет – София през 1995 г. През 2003 г. придобива специалност „Вътрешни болести”, а през 2007 - „кардиология”. През 2010 г. получава „сeртификат по инвазивна кардиология”. „Магистър“ по обществено здраве и здравен мениджмънт към Медицински университет-гр. София 2016 г. От 1997 до 2005г. е ординатор в Клиниката по спешни вътрешни заболявания на УМБАЛСМ “Н.И. Пирогов”. От 2005 до 2007г. е научен сътрудник в СБАЛССЗ – Национална кардиологична болница и специализант по кардиология и инвазивна кардиология. От 2007 до 2011г. е инвазивен кардиолог в Кардиологичното отделение на „Токуда Болница София”. В същия период участва в изграждането на центрове по инвазивна кардиология в гр. Сандански, гр. Сливен и гр. Бургас. От 2011г. до 2013 г. е инвазивен кардиолог към Отделение по инвазивна кардиология на МБАЛ „Христо Ботев” - гр. Враца, а от март 2013 г. - началник на Отделение по инвазивна кардиология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

 

Научните му интереси включват остър коронарен синдром след некоронарна хирургия, периферни интервенции, остри тромбози на периферни атерии и вени, ендоваскуларно лечение на белодробен тробоемболизъм, ендоваскуларно лечение на остри кръвоизливи, емболизация на тумори и др. Пред Zdrave.net д-р Мартинов разказа за пътя си в медицината и кардиологията и защо ги е предпочел пред музиката.

Pin It

Д-р Иван Маджаров: Медицината е такава наука, в която процесите протичат по начин, по който дори всичко да е направено по правилата, можем да бъдем свидетели на фатален изход

Д-р Маджаров, какво трябва да се промени в бюджета на НЗОК, който предстои да бъде приет за следващата година, за по ефективно финансиране на здравеопазването?

- На първо място в бюджета на НЗОК за 2019 г. трябва да се възстановят фиксираните параграфи по дейности. Т.е. това, което се предложи на парламента за гласуване като сума за заплащане за ПИМП, СИМП, болнична помощ, лекарства и всички останали дейности, заплащани от Касата, трябва да има записано в самия бюджет, че вътрешнокомпесаторни премествания между отделните параграфи не се допускат. Парите, които парламентът е гласувал за съответната дейност, трябва да бъдат отпускани единствено за тази дейност, независимо дали през годината са били усвоени или не. Ако не бъдат усвоени, в края на годината трябва да се отделят като икономии за разплащане на тази дейност. Това означава да има гаранция за договореното разплащане. Не да обещаеш, че ще платиш 100 млн., а накрая на годината да платиш 98 млн. Ако пък има преразход да е ясно точно кой и колко преразход е направил. За мен това е най-важното в бюджета на НЗОК за 2019 г. 

Pin It

Доц. Спас Спасков: Здравната система работи и хората се лекуват добре

Здравната система в България работи, хората се лекуват и то доста. Има добър достъп до здравеопазване. Това заяви бившият изпълнителен директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков пред BGonAIR. Той поясни, че проблеми винаги ще съществуват, но те са единични, и могат да бъдат преодолени. По повод инцидента с починалата в Сливен родилка, доц. Спасков подчерта, че не трябва да се говори преди да излязат официалните резултати. „През цялото време въздействаме върху населението, не само по конкретния случай, а по принцип внушаваме недоверие в здравеопазването“, каза той. Съществува проблем и той би трябвало да бъде проучен, категоричен беше доц. Спасков, но  трябвало да бъде разгледан и от друг ъгъл. „Кой трябва да поеме отговорността, когато ситуацията е рискова? В стария модел, от времето на социализма, отговорността за риска се поемаше от лекаря и голяма част от лекарите бяха обучавани така, че те лично да поемат отговорността без много-много да обясняват на пациента. В днешно време законово съществува нещо, наречено „информирано съгласие“ и пациентът трябва да се подпише, че е съгласен да му се направи каквото и да било. Лекарите все още вървят по стария модел и имат известна съпротива“, каза доц. Спасков. Според него така, както вървят нещата, ще се стигне до ситуацията с лекарствата, в чиито листовки описанието е така направено, че ако пациентът го прочете задълбочено, никога няма да пие медикамента. Доц. Спасков беше категоричен, че единственото, което могат да направят лекарите в тази ситуация, е да се придържат абсолютно стриктно до правилата и да не поемат никакви рискове. "Нещата трябва да се изяснят, има професионална група, която ще реши кое е правилно и кое не, не бива да се правим на всезнайковци. А що се отнася до роднините на починал пациент, те винаги ще застанат срещу лекаря, дори той да е направил всичко по силите си, за да спаси човешки живот", каза доц. Спасков. Той подчерта също, че медиците, които работят качествено, неминуемо трябва да получават добро възнаграждение. "В момента в част от медицинската дейност се заплаща не само, защото някой има диплома, а защото знае повече, може повече и работи повече. За съжаление обаче, в България все още се гледа с неприязън към хората, които успяват", каза доц. Спасков.

Pin It

Кирил Ананиев: Кръводарителите са много по-малко от тези, които продават кръвта си

Няма практика да се връщат кръводарители поради несъвпадание с кръвната група или резус фактора на пациента. Това гласи писменият отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на питането на депутати от БСП относно зачестили оплаквания и притеснения на граждани във връзка с кръводаряването. „Потенциални донори могат да бъдат отхвърлени единствено по медицински показания. Специалистите по трансфузионна хематология уверяват, че в условията на спешност искания за кръв и кръвни съставки никога не се отказват независимо от кръвната група и резус фактора“, пише министър Ананиев. „Имат ли право отделенията и центровете по трансфузионна хематология да отказват искания за кръв и кръвни продукти, ако не са възстановени те със същите кръвни групи и резус фактори или връщат кръводарители, ако са от друга кръвна група или резус фактор“, питат Георги Стоилов и Пенчо Милков. Министър Ананиев подчертава, че за планови пациенти с рядка кръвна група първо се търсят донори сред близките, като в този случай дарената кръв се предоставя за лечение на конкретния пациент независимо от наличностите. В редки случаи, поради липса на подходящ донор от същата кръвна група, може да се наложи отлагане на планова операция с 1-2 дни докато се намери подходящия кръводарител. При пациенти, които нямат подходящи за кръводарители близки и при наличност на съвместими кръвни съставки искането се изпълнява без възстановяване в рамките на утвърдените планувани количества. Специалистите по трансфузионна хематология обобщават, че над 85% от постъпилата дарителска кръв е от близки и родственици на пациентите, което потвърждава факта, че трансфузионната система изпитва големи трудности при осигуряване на кръв от безвъзмездни кръводарители. „За съжаление хората, които даряват кръвта си са много по-малко от хората, които са безразлични към кръводаряването или такива, които продават кръвта си, което е проблем на цялото общество“, казва Ананиев. По думите му са нужни повече съвместни усилия между институциите за разясняване на морално-етичната и медицинска значимост на даряването на кръв. Лечебните заведения нямат правомощия или контролни функции по отношение на търговските обекти, намиращи се на тяхна територия. Даряването е хуманен и доброволен акт на милосърдие и човешка солидарност, при който от дарителя безвъзмездно се взема кръв или кръвни съставки, за да спаси човешки живот, казва още министър Ананиев.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки