Позиции

Д-р Албена Атанасова: Децата са много благодарни пациенти

Д-р Албена Атанасова завършва медицина в Медицински Университет гр. София  през 2012г. като получава награда „Студент на годината-2012” в сферата на здравеопазването и специален приз на болница Токуда, гр.София. Първа награда на Европейски студентски научен форум – YES Meeting- гр. Порто, Португалия. Започва работа в клиниката по Детска анестезиология в „Пирогов“ от 2013 г. до момента. Специализант по анестезиология и интензивно лечение от юли 2013 г. Чрез европейски грант премина специализирано обучение в Швейцария в сферата на регионалната анестезия. Член на Българско дружество по анестезиология и интензивно лечение (БДАИЛ), Българска асоциация за изследване и лечение на болката (БАИЛБ), Европейска асоциация по регионална анестезия (ESRA), Европейска асоциация по анестезиология (ESA), Национално сдружение по здравна политика и мениджмънт ( НСЗПМ). Работи като лекар в гр. Банско , съвместно с Планинска спасителна служба при БЧК от 2014 г. до момента.

 

- Д-р Атанасова, защо избрахте медицината за свое призвание?

 

- Родителите ми са лекари и от съвсем малка ме запалиха по тази професия. Баща ми е неврохирург, а майка ми е педиатър. Бях възпитана в духа на любов и уважение към труда на лекаря.

Pin It

Д-р Грозев: Увеличаване на цените на клиничните пътеки е условието за подписване на НРД, цените им не са променяни 11 години

Д-р Грозев, преди дни Сдружението на общинските болници в България обяви, че членовете му ще излязат на символичен протест. Подкрепя ли Българският лекарски съюз протеста и исканията на общинските лечебни заведения?

 

В момента върви гласуването, по-голямата част от Управителния съвет одобрява позицията на общинските болници поради простата причина, че общинските болници действително са поставени в изключително тежко финансов положение. С наличието на неизплатена и надлимитна дейност то става още по-затруднено. От друга страна решението за увеличаване на минималната работна заплата на 510 лв., в което по принцип няма нищо лошо и е добре като политика, е допълнително натоварване на лечебните заведения за болнична помощ, особено тези с общинска собственост – при тях разходите за фонд „Работна заплата“ достигат между 90 и 93%, което означава, че ако те разплатят задълженията си към работещите, тези дружества ще се декапитализират. Те нямат възможност за изплащане на задълженията си спрямо контрагентите – лекарствоснабдяване, електроснабдяване, водоснабдяване и т.н. Това означава, че ако кредиторите предявят своите претенции към лечебните заведения за болнична помощ на общинско ниво, ще блокират банковите им сметки и болниците на практика ще фалират. От своя страна това ще доведе до изключително деликатния въпрос с възможността за достъп на населението до медицинска помощ.

Pin It

Доц. Атанас Мангъров: Внимавайте - коктейл от вируси ни атакува

В момента се върти коктейл от вируси. Все още има единични случаи на новия грип. Очаква се неговият пик да бъде след празниците. Миналата година грипната епидемия подрани и започна по Коледните празници. Тази година не се очаква такава изненада. "Обикновено епидемията настъпва в края на декември, началото на януари. У нас все още има само единични случаи”, обясни за зрителите на Нова телевизия доц. Атанас Мангъров, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести към Медицинския университет в София. Първият грипен щам за сезона беше регистриран при 14-годишен пациент на 5 декември. "Грипните вируси всяка година са различни и правим всичко възможно да се подготвим за тях. Невинаги обаче успяваме”, допълни Мангъров. По думите все още не се знае кой ще бъде щамът, който ще се вихри тази зима. Много често дори започва един, а след това се добавя втори от друг тип. "В момента се върти един коктейл от вируси. Особеното при грипа тази година е, че щамът е нов. Значителна част от хората няма да имат антитела срещу него и съответно ще се разболеят”, поясни още доц. Мангъров. По данни на Световната здравна организация тази зима ще ни атакува новия за Европа щам "Мичиган". Симптомите на грипа, както е добре известно са главоболие, висока температура, хрема, обща отпадналост, мускулни болки. При начални симптоми на остри респираторни заболявания пациентът трябва да се обръща към личния си лекар за консултация и лечение.

Pin It

Д-р Даниела Дариткова: Трябва да преминем от плащане за молекули към плащане за терапевтичен резултат

Ще се мисли за държавен фонд за лекарствата за редки болести, стана ясно от думите на председателката на здравната комисия.

- Д-р Дариткова, какъв е вашият коментар на наложено от президента Румен Радев вето върху Закона за бюджета на НЗОК?

 

- Моето мнение е, че президентът беше подведен, в тази посока говореха и експерти от партията, която издигна кандидатурата му. Всъщност параметрите на бюджета са балансирани така, че да са в интерес на здравноосигурените български граждани. Търсенето на решение за постигане на еднакъв достъп на пациентите и до медицински дейности, и до терапия, доведе до това непопулярно решение. То е временно, но е необходимо, за да може през периода, в който действа, да се въведат други механизми, които да контролират разходите за медикаменти. Факт е, че има такива механизми за регулация на разходите в болниците чрез въведените прогнозни бюджети, за разходите в извънболничната помощ – чрез регулативните стандарти. Разходите за лекарствена терапия през последните години обаче наистина имат превес над останалите здравноосигурителни плащания. В този смисъл трябва да се анализира цялата нормативна уредба, да се въведе всичко, което е предвидено в закона – фармакотерапевтични ръководства, информационна система, която да наблюдава разходите по отделните заболявания, регистри на заболяванията, и всичко това да позволи да се следи от една страна употребата на медикаментите, а от друга страна – ефектът. Много е важно да преминем от плащане за определени продукти и молекули към плащане за терапевтичен резултат.

Pin It

Проф. Асен Балтов: Протестите в „Пирогов” приключиха

Протестите в „Пирогов“, които продължиха близо седмица, са приключили вчера. Това заяви директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов пред bTV. „След като се върнах от отпуската си, двама представители на протестиращите – доц. Сопотенски и д-р Филибев ме помолиха да ги приема и проведохме 10-минутен разговор“, каза той. По думите на проф. Балтов освободени от работа са колеги, вече навършили пенсионна възраст. „Това са около 100 човека за целия деветмесечен период. Същевременно са съкратени 300 „кухи“ щатни бройки, заради които се даваше извънреден труд много повече, отколкото е позволено на всяка клиника. От медицинския персонал уволнени или освободени реално има не повече от 15 човека. Тези, които са решили да напуснат сами „Пирогов“, аз не мога да ги спра. Това е тяхно лично желание“, поясни той.

Pin It

Доц. Иво Петров: Сегашното ръководство на МЗ се опитва да въведе по-голяма прагматичност в управлението

„Целият спор за мораториума върху лекарствата показва какви големи дефицити има в системата. Новите лекарства, както и новите технологии са необходими на здравеопазването. За съжаление през последните години, новите технологии не навлизат така, както би ни се искало, за разлика от лекарствата. Лекарствата обаче доста по-бързо навлизат и доста по-бързо получават реимбурсация, т.е. пълно покритие от страна на касата. Включително миналата година бяха включени в позитивния списък няколко много модерни молекули за артериална хипертония и за хиперхолестеролемия, бяха одобрени преди повечето европейски страни“. Това каза кардиологът доц. Иво Петров пред БНТ по повод мораториума върху нови лекарства и медицински дейности, наложен от НЗОК.

Pin It

Д-р Маджаров: Превръщаме се в държава, която предимно продава лекарства

Превръщаме се в държава, в която предимно продаваме лекарства. Това заяви пред Zdrave.net зам.-председателят на Българската болнична асоциация д-р Иван Маджаров, потърсен за коментар по темата с мораториума за плащане на нови лекарства, на който бе наложено вето от президента. „Лекарствата останаха последното нещо, което се заплаща от НЗОК, без да има някакви ограничения. Според мен, след като ресурсът е ограничен в първична помощ, специализирана помощ с направленията и след това – в болнична помощ, крайно време е ресурсът, който се отделя за лекарства, също да бъде ограничен“, коментира д-р Маджаров. „Но не може свободно и безконтролно да се изписват лекарства и бюджетът да нарастват толкова, че едва ли не в следващите години ще достигне 50% от общия разход, защото сега сме почти на 50% – трийсет и няколко директно за лекарства и още около 15-ина през болнична помощ, защото в болнична помощ също лекуваме, а част от парите отиват отново във фармаиндустрията и се превръщаме в държава, в която предимно продаваме лекарства. А такава държава не може да инвестира в собствени лекари, не може да инвестира в медицинските си сестри, в инфраструктурата на здравеопазването си“, допълни той. „Не можем да задържим лекари, ако предимно продаваме лекарства, защото в последните 9 години от публичния ресурс нямаме повишение на цените на нито една клинична пътека и самият оборот на дейности не може да покрие необходимостта от повишаване на заплатите. Повишава се постоянно минималната работна заплата, разходите изобщо в здравеопазването във всичките му нива се повишават, а в същото време цените стоят едни и същи, непроменени. Така че аз смятам, че е крайно време да бъде стриктно посочено какъв дял от публичния ресурс ще бъде за лекарства, какъв – за болнична помощ, извънболнична помощ и да не могат да се прехвърлят средства от едно перо в друго“, каза още зам.-председателят на ББА.

Pin It

Калоян Стайков: Мораториумите в здравеопазването не свиват разходи и не решават проблеми

Казват, че насилието е последното убежище на некомпетентния. Тази фраза изглежда като много точна аналогия на наложения мораториум върху финансирането на нови лекарства и нови медицински дейности от НЗОК през 2018 г. Причината за ограниченията е неспособността на управляващите да ограничат стръмното увеличение на здравноосигурителните разходи през последните години. Въпреки че предходното правителство разполагаше с около две години, а настоящото с близо цяла година, ако не да се справи, то поне да положи първите стъпки за разрешаване на проблема, напредък не се наблюдава. Вместо това се прибягва до крайни мерки, които противоречат на логиката, нормативната уредба и не дават резултат, защото винаги се намира възможност за заобикаляне на ограничението. През 2015 г. за първи път влиза в сила забрана за сключване на нови договори на НЗОК за извършване на нови медицински дейности. Година по-късно, в допълнение на бюджетните лимити за болниците се въвеждат и лимити за дейностите, които могат да извършват, а междувременно текат редица технически ограничения, взимани с решения на надзорния съвет на НЗОК.

Pin It

Д-р Ангел Кунчев: Ваксините срещу грип са пред изчерпване

Ваксините срещу грип са пред изчерпване, стана ясно от интервю на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ. Малки количества се намират в големите аптечни вериги. „Ако има нещо радостно в тази ситуация е, че се повиши броят на хората, които търсят защита посредством имунизация. Посланието е стигнало до тях“, коментира той.  Д-р Кунчев обясни, че процесът на снабдяването с ваксини е дълъг и уточни, че ако те се поръчат сега, ще са налични след година и половина. „Много се надявам, че производителите, имайки опита от тази година, за следващата ще внесат малко повече количества“, заяви той. По думите на д-р Кунчев „глад“ за ваксини има в целия свят.

Pin It

Д-р Георги Бакоев, председател на РЛК - Стара Загора: Лекарствата „изяждат“ 35% от бюджета на касата, там е разковничето

Лекарствата „изяждат“ между 33-35% от бюджета на касата, там е „заровено кучето“, там е разковничето и трудният момент. Това заяви пред радио Стара Загора д-р Георги Бакоев, председател на районната лекарска колегия в Стара Загора. Той коментира и пренасочването на 27 млн. лв. от резерва на касата за 2018 г. към доболничната помощ. „За системата е добра новина, но за нас е недостатъчна новина. Самите управляващи косвено признават, че парите в доболничната помощ са недостатъчни“, отбеляза д-р Бакоев, който е и председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в региона. В тази връзка той припомни докладите на Световната банка, в които се посочва, че трябва да се заделят повече средства за извънболнична помощ – средно между 24-25% от общия бюджет за здраве, докато у нас той е едва 12-13%. Според него, в здравеопазването се води политика на статуквото. „Това е крайно недостатъчно, по този начин не се правят политики и реформи в здравеопазването“, посочи д-р Бакоев. Той припомни още, че от години цените на клиничните пътеки не са променяни, а в същото време минималната работна заплата се увеличава. Най-тежко по думите му е състоянието на общинските болници. Заради всички тези проблеми, особено в сферата на доболничната помощ, д-р Бакоев беше категоричен, че няма как младите кадри да се мотивират.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки